Η Τουρκία απέσυρε όλο το χρυσό από τις ΗΠΑ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Σύμφωνα με την Hürriyet, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του 2017 απέσυρε όλα τα αποθέματα σε χρυσό που διατηρούσε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Η Hürriyet δίνει και την… εξήγηση (αυτή που μάλλον θέλει ο Ερντογάν): πως η Άγκυρα πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον. Μια ένταση που προκλήθηκε λόγω διαφωνιών σε μια σειρά από περιφερειακά και διμερή ζητήματα. Κυρίως γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τα ποσά ζαλίζουν. Η χρονική στιγμή που αποκαλύπτεται πως η Τουρκία απέσυρε τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερη. Από τη μια, οι τριγμοί στην τουρκική οικονομία και οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές. Και από την άλλη η αίσθηση πως ο Ερντογάν ίσως επιχειρεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ που δεν του κάνουν τα χατίρια. Το εξής ένα: να του «δώσουν» τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η συστηματική απόσυρση των αποθεμάτων χρυσού από την FED άρχισε το 2017. Στη FED η Τουρκία διατηρούσε 28,7 τόνους χρυσού. Το γεγονός της απόσυρσης των αποθεμάτων σε χρυσό της Τουρκίας επιβεβαιώνεται επίσημα και από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο.

Στο διάγραμμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που αφορά τα αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας όσον αφορά το 2016, υπάρχει ο αριθμός 28.689 Kg. Αντίθετα, στο γράφημα του 2017 υπάρχουν κενά (παύλες).

Τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας, όπως φαίνεται από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ανέρχονται σε 564,6 τόνους που αναλογούν στο ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως διευκρινίζει η τουρκική εφημερίδα, ένα μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό που διατηρούσε η Τουρκία στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Ένα άλλο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην Ελβετία.

Add Comment